Ikuna maailmassa en ole blogia lukenut - saatikka kirjoittanut - ennen kuin tänään. Olen asunut nyt Ruotsissa kolme kuukautta ja 12 päivää, josta netti on toiminut viimeiset kaksi päivää. (En ymmärrä miten olen tullut toimeen ilman.) Kirjoitan luultavasti siksi, että ajattelen että maailman on hyvä tietää ja ottaa oppia yksittäisten ihmisten -kuten nöyrän allekirjoittaneen- kokemuksista. Me tallustelemme tällä pallolla voidaksemme jakaa asioita keskenämme. Miten muuten sitä mitään mistään oppisi? Sitäpaitsi minä tarvitsen jonkin foorumin jossa jakaa ja eritellä asioitani suomen kielellä. Jos joku tahtoo näitä lukea ja jakaa kanssani, Lämpimästi Tervetuloa !

Ruotsista ja ruotsalaisista on paljon ennakkoluuloja ja täytyy sanoa että joku totuuspohja niilläkin. Epäilen silti vahvasti että kaikki miehet täällä olisivat homoja. Ymmärrän kyllä kuunnellessani ruotsin kielen nuottia ja katsellessani ruotsalaisten miesten hyvin hoidettuja kynsiä ja päivettynyttä ihoa että mistä käsitys on saanut alkunsa. Muutoin Kummelin Musavisassa esitetty ruotsalaismusavideonpätkä kiteyttää aika onnistuneesti ruotsalaisen elämäntavan: seilataan, lauleskellaan ja ollaan niin onnellisia, iloisia ja ruskettuneita. Niin pirun hyvinvoivia.

Ruotsalaisten yleisin ennakkoluulo suomalaisista on että suomalaiset kantavat aina puukkoa mukana ja ovat joko juoppoja tai hulluja. Tyhmiksi meitä ei mielletä, kuten norjalaisia. Tunnelbanassa joku avohoitopotilas meuhkasi suureen ääneen jotain koko vaunulle ja vieressäni seisoneet nuoret miehet totesivat: "Kanske hon var finsk eller nåt." Ehkä hän oli suomalainen tai jotain. Työtä siis on tehtävänä että ennakkoluuloja saa rikottua. Jotenkin mulla on sellainen aavistus, että suomalaisia ei mielletä ulkomaalaisiksi. Ei ainakaan siinä mielessä, että niiden etuja pitäisi valvoa tasa-arvon nimissä. Ehkä täällä nämä ajattelevat että suomalaiset osaavat pitää omat puolensa kun taas muualta, etelämmästä tulleet maahanmuuttajat tarvitsevat empaattista kohtelua. Mutta minä sanon teille, Ruotsin päättäjät, että kyllä suomalainenkin on ihminen. Paikallisessa seurakunnassa tutustuin mieheen joka ihmetteli nimeäni. Sanoin että se on suomalainen nimi ja että olen suomalainen. "Nooh, älä välitä, ei kai se sinun vikasi ole" hän vastasi. Hehe.

Muutoinhan Ruotsi on tasa-arvoisuuden ja demokratian luvattu maa ja se näkyy. Paras mittari siihen on mielestäni televisio. Siellä voi olla ulkonäkö-, puhe-, tai kokorajoitteinen juontaja jos hän muuten on pätevä, sillä ulkonaiset seikat eivät saa vaikuttaa työhönottoon. Siitäkös soppa syntyisi. Suomessa.. niin, no, meillä on Viivi Avellán ja Ellen Jokikunnas ja ai niin, vielä ne televisiopelien juontajat. Need I say more?

Ulkona sataa lunta niin että sitä on nyt varmaan yli 10 senttiä. Mukavaa vaihtelua syksylle joka ensin oli kuuma ja kuiva todella pitkään ja nyt jo jonkin aikaa ollut pimeä, märkä, kalsa ja inhottava. Ja lähden tästä kampaajalle. Täällä on kohtuulliset kampaamohinnat toisin kun Helsingissä. Siinä samalla voisin mennä fikalle (=kahville) virkistämään syksyn rasittamaa kroppaani.

Heippa!